A kosár üres

Olaszul tanulók: itt az igazi nápolyi pizza receptje!

Szeretnél olyan pizzát készíteni, amit még egy olasz Mamma is megirigyelne? Nem kell hozzá más, mint egy eredeti olasz nyelvű recept (ricetta), így gyakorlásnak sem utolsó azoknak, akik olaszul tanulnak!


Ez a recept a modern pizza hazájából, Campania régióból származik, melynek legjelentősebb városa Nápoly. Tudtad? Bár a Margherita pizza viszonylag új, de sült kenyeret finomságokkal már az ókori Egyiptomban is fogyasztottak.

Hogyan alakult ki a Margerita pizza?

A sokunk által kedvelt egyszerű, jó elkészítés esetén fenséges Margherita pizza létrejöttét a nápolyi Raffaele Espositónak tulajdonítják, aki az 1780-ban alapított és ma a Pizzeria Brandi néven még mindig működő „Pietro e basta così" sütödében dolgozott. 1889-ben a savoya-i I. Umberto király és Margherita di Savoia királyné látogatása alkalmából különleges pizzát készített. A pizza az olasz nemzeti színekben készült: zöld (bazsalikom), fehér (mozzarella) és piros (paradicsom) színben, és készítője a királynéról nevezte el. Ebből alakult ki a mai pizza.

A nápolyi pizzatészta receptje olaszul:

INGREDIENTI: Per 6 persone

PER LA PASTA

900 g di farina 00 (doppio zero)

30 g di lievito di birra

5 dl d'acqua

1 teaspoon di sale

PER IL CONDIMENTO

6 tablespoons d'olio extravergine di oliva

450 g di mozzarella

foglie di basilico q.b.

450 g di polpa di pomodoro

sale q.b.

PREPARAZIONE:

PASSAGGIO 1

Su un piano di legno o di marmo disponete la farina a fontana con al centro adagiati il lievito, il sale e l’acqua tiepida, facendo attenzione a non fare venire a diretto contatto il sale e il lievito.

PASSAGGIO 2

Lavorate energicamente l’impasto per 15-20 minuti con le mani o, in alternativa nella planetaria, fino ad ottenere un composto soffice ed omogeneo.

PASSAGGIO 3

Una volta ottenuta la giusta consistenza, eventualmente aggiungendo un po’ di acqua o un po’ di farina, modellate l’impasto dandogli la forma di una palla, copritela con una bacinella di plastica in modo che non venga a diretto contatto con l’aria, e fatela lievitare per 3 o 4 ore a temperatura ambiente o per circa un’ora in un luogo tiepido.

PASSAGGIO 4

Una volta che l’impasto sarà raddoppiato di volume, ricavatene 6 panetti, modellateli in forme sferiche, copriteli con un foglio di pellicola alimentare e fateli lievitare a temperatura ambiente per un paio d’ore o in ambiente caldo per circa 45 minuti.

PASSAGGIO 5

Quando anche i panetti saranno raddoppiati di volume, preparate la polpa di pomodoro versandola in una ciotola e condendola con un pizzico di sale e 1/3 dell’olio d’oliva.

PASSAGGIO 6

Lavorate quindi i panetti appiattendoli, uno per volta, con le dita fino ad ottenere dei dischi piuttosto sottili. 

PASSAGGIO 7

Spalmate quindi con un mestolo o con un cucchiaio la pizza con una quantità sufficiente di pomoro, quindi cospargetela di mozzarella ben sgocciolata e sminuzzata, guarnitela con qualche foglia di basilico e fate cuocere in forno già caldo a circa 250° C per 5 o 6 minuti.

PASSAGGIO 8

Una volta pronta, sfornate la pizza, guarnitela ulteriormente con del basilico e un filo d’olio a crudo e servitela immediatamente.


 

Mindig is vonzott a dallamos hangzású olasz nyelv? Tanulj olaszul Lexika könyvvel!

Az „Alaptársalgás olaszul” című kiadványunk ideális választás a kezdő nyelvtanulóknak! A könyv gyors segítség azoknak, akik mihamarabb szeretnék a nyelvet használni. A magyar és olasz nyelvű szöveg a szemközti oldalakon egyszerre olvasható, ami megkönnyíti a könyv használatát és az olvasottak elsajátítását.

A lexika.hu webáruházának felületén süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük olvassa el az erre vonatkozó szabályzatunkat.